czwartek, 10 marca 2016

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Jesień to trudny dla zdrowia okres. Zmienna pogoda i chłodne powietrze sprzyjają przeziębieniom i infekcjom. Pamiętajmy o tym, aby zapobiegać, a nie leczyć. Najłatwiej możemy wzmocnić organizm od wewnątrz. Jak wygląda dieta która wspiera układ odpornościowy?
Właściwości immunologiczne mają jogurty naturalne. Warto je spożywać regularnie. Świetnie smakują jako dodatek do sosów, a także nadają się do zjedzenia na śniadanie w połączeniu ze świeżymi owocami, płatkami owsianymi i bakaliami.

Czy popularne produkty medycyny ludowej mogą pomóc we wzmacnianiu organizmu? Okazuje się, że imbir czy czosnek faktycznie mają działanie proodpornościowe! Co ciekawe, lepsze właściwości wykazuje zmiażdżony czosnek - warto go dodawać do potraw. Nie tylko poprawi smak zupy, makaronu czy sałatki, ale też wzmocni odporność. Z kolei imbir sprawdzi się jako dodatek do kawy, zupy dyniowej czy... napar rozgrzewający. Wystarczy pokroić korzeń imbiru na drobne kawałki i zalać wrzątkiem. Inną recepturą jest ciepłe mleko z dodatkiem imbiru. Wszelkie ostre przyprawy także mogą pomóc w okresie jesienno-zimowym. Poza imbirem świetnie sprawdzi się cynamon oraz kardamon. To idealne dopełnienie jesiennych deserów bazujących na sezonowych owocach: śliwkach i gruszkach. Do potraw obiadowych dodajmy curry, majeranek, oregano albo rozmaryn.
Prawdą jest informacja o zdrowotnych właściwościach miodu. Niestety jednak dodawanie go do herbaty nie przyniesie skutku: miód traci swoje działanie w ciepłej temperaturze. Aby z niego skorzystać, należy go spożywać na zimno, na przykład w sałatkach owocowych lub z jogurtem. Innym naturalnym probiotykiem jest... kiszona kapusta.

Warto pamiętać o regularnym spożywaniu zdrowych tłuszczy: awokado, orzechy, owoce morza czy ryby są ich świetnym źródłem. Taki tłuszcz nie tylko wspomoże odporność, ale również świetnie wpływa na koncentrację oraz ogólny stan organizmu. Wśród produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega - 6 każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Aby wszelkie proodpornościowe dodatki odniosły pożądany skutek, należy zadbać o zbilansowaną dietę na co dzień: dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów oraz odpowiednich składników odżywczych. Można je dostarczać organizmowi, jedząc owoce i warzywa. Mówi się, że powinno się zjadać 5-7 porcji owoców i warzyw dziennie. Najlepiej sięgajmy po sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Jesienią warto skorzystać ze świeżych śliwek, gruszek i dyni. Świetną potrawą o działaniu rozgrzewającym jest zupa dyniowa z imbirem. Wprowadzamy do codziennej diety również warzywa strączkowe.
Jakie pierwiastki są potrzebne do zachowania właściwej odporności? Żelazo, cynk, selen. Okazuje się, że warto zamienić pszenne pieczywo na chleb i bułki z pełnego ziarna.
Kluczowe jest także spożywanie wody. Aby o tym nie zapomnieć, warto nauczyć się pakowania małej butelki wody do samochodu lub torby. Innym sposobem na zwiększenie ilości wypijanej wody jest wypijanie szklanki po obudzeniu się albo przed snem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz